Przyprawy, które przyspieszają metabolizm

Skontaktuj się z nami

Przyprawy służą nam przede wszystkim do tego, by nadać potrawą specyficznego smaku oraz aromatu. Służą także naszemu zdrowiu, pomagając przy wzdęciach, problemach trawiennych, czy wydalaniu toksyn z organizmu. Do przypraw, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie należą: rozmaryn (pomaga w przetrawieniu tłustych potraw, wspomaga układ trawienny), cząber (zapobiega niestrawność, przyspiesza metabolizm, redukuje wzdęcia), majeranek (wspomaga trawienie fasoli, zapobiega wzdęciom), lubczyk (działa moczopędnie przez co oczyszcza nerki, działa kojąco na nadkwasotę żołądka, przyspiesza trawienie), tymianek (zapobiega bólom żołądka), imbir (ułatwia trawienie, pobudza prawidłowa pracę jelit, ma właściwości rozgrzewające), chilli (wspomaga trawienie oraz wpływa korzystnie na ukrwienie), koper (działa przeciwskurczowo, ułatwia wydalanie toksyn, działa korzystnie na pracę jelit), kolędra (zwiększa wydzielanie żółci i soków trawiennych, działa przeciwbólowo oraz antyseptycznie, przyspiesza trawienie), owoc jałowca (usuwa nadmiar wody z organizmu, zapobiega nadmiernym wzdęciom), kminek (zapobiega wzdęciom, przyspiesza procesy trawienne, ma działanie przeciwskurczowe oraz przeciwbólowe jamy brzusznej, reguluje pracę nerek), gałka muszkatołowa (wspomaga prawidłową pracę jelit), bazylia (ułatwia i przyspiesza trawienie tłuszczów i białek), cynamon (obniża poziom cukru, ma właściwości antyseptyczne, wspomaga układ trawienny, przeciwdziała wzdęciom) oraz najbardziej popularny pieprz (hamuje ilość spożywania słodyczy, pobudza soki trawienne).